Задава се ситуация, в която ще наблюдаваме сериозни процеси в пазара

...
Задава се ситуация, в която ще наблюдаваме сериозни процеси в пазара
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Ако човек си мисли, че никой не се сеща за него, нека пробва да не си плати кредита, тогава рязко ще разбере, че някой много се интересува от него

Задава се обстановка, в която ще наблюдаваме сериозни процеси в пазара на труда. Считам, че безработицата ще се усили, което в някаква степен ще се отрази отрицателно и върху заемите. Това предвижда в Бургас Кузман Илиев, икономист и финансов анализатор, създател на организацията " България може сама ".

Причината за това, стана известно от думите му, се крие във все по-отчетливите процеси в международната стопанска система, в които приходите се свиват, а разноските се усилват. У нас това ще докара след себе си две неща - стесняване на разноските за заплати или редуциране на служащи, уточни Илиев по време на деветата Национална конференция на Националното съдружие " Недвижими парцели ".

" Ако човек се депресира и стартира да си мисли, че никой не мисли за него, никой не му звъни за рождения ден, дано опитва да не си заплати вноската по ипотечния заем да вземем за пример. Тогава внезапно ще разбере, че някой доста се интересува от него. Натам вървим - към малко по-сложно време. Изключително неестествена и ненормална е обстановката, която следим в Съединените американски щати. Там лихвата по ипотечния заем е 7,5 на 100 - рекорден исторически връх по лихвите, а в България те са под 3 на 100. Това е доста особено за страна, която се намира в периферията на някакъв кръг. В нашия случай това е еврозоната. Центърът постоянно експлоатира периферията - това може да се назова, в случай че щете, валутен империализъм, само че аз употребявам личен термин " кръводарителска стопанска система ", сподели Илиев, представен от Pariteni.bg.

Когато си в периферията, инфлацията постоянно е по-висока, при теб процесите постоянно идват по-бавничко, само че удрят по-тежичко, разяснява той, като даде образец с лихвените нива, които Европейската централна банка покачва, само че това не се усеща у нас. 

" Странно – трансмисията не работи. Но всички икономисти са наясно, че тази трансмисия не работи, тъй като ние, бидейки в ръб, не следваме компактно евросистемата към момента. Имаме наша голяма депозитна база и тези пари сега банките могат да ги пласират. Но това ще се промени в мига, в който сигурността се усети доста мощно у нашите сътрудници. Виждаме германците сега - те са в криза на процедура от няколко месеца. Там не могат да извърнат нещата към положителен напредък, а това са нашите съществени търговски сътрудници. Огромната си част ние изнасяме към тях ", сподели Кузман Илиев. 

Той добави, че тези процеси ще обиден и България – лихвите ще се покачат на фона на намаляващия наличен приход. 

" Това ще се усети при тези, които през днешния ден имат някой и различен лизинг, ипотечен заем, вземат 5000-6000 лв. заплата, работят доста, само че в един миг ще се окаже, че месечна вноска по заема се е покачила със 150-200 лв. и сметката няма да излезе. В Съединени американски щати се случва това и прави усещане, че стартират да се употребяват спестяванията и кредитните карти " бумтят ", т.е., буферите се изяждат. Според мен и българите сега имат едни буфери и държат парите си на депозити, тъй като няма в какво да ги влагат ", сподели още Илиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР